Catalan English French Spanish

Google Translator

Berga viatja a l'esplendor comercial del barri vell de la ciutat amb l’exposició 'Obert als 60's'

Amb la voluntat de recuperar la memòria històrica del comerç berguedà, a partir d’aquest divendres, 8 de març i fins el 21 d’abril, els dissabtes, diumenges i festius es podrà visitar a la ciutat ‘Obert als 60’s’, una exposició antològica que reflecteix el darrer moment d’esplendor comercial al barri vell de Berga, abans de l’obertura a la nova ciutat.

Així ho explica la directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, que ressalta la importància d’aquesta exposició: “Quan ens van venir a presentar aquest projecte al Museu ens va semblar molt atractiu i de seguida vam creure que calia apostar-hi per dos motius: d’una banda, per la recuperació històrica oral dels anys 60 que això suposa, i per altra banda, per l’exposició temporal que permetrà visitar in situ aquests locals”. En aquest sentit, Perarnau també destaca el fet que d’aquest projecte en quedarà un fons documental: “D’aquesta exposició en quedaran com a fons pel Museu les gravacions dels testimonis orals, que es plasmen en un vídeo de tres hores d’entrevistes a diferents persones de la ciutat i a la vegada, també en quedarà un registre de cada peça antiga que ens ha cedit cada particular, a partir de les quals hem elaborat una fitxa que ens permet tenir constància des del Museu de l’existència d’aquestes”, explica.

Per la seva banda, l’alcalde de Berga destaca la importància cultural que té per Berga haver pogut tirar endavant aquest projecte, que tal com ha explica, els 13.000€ que ha costat, es pagaran íntegrament mitjançant la meitat de Pla de Barris i l’altre meitat per part de la Diputació de Barcelona.

Martí Picas, director del projecte, que ha anat a càrrec de l’empresa [IN]SITU S.C.P, també remarca la importància d’haver pogut elaborar un buidatge i una recerca que permet tenir un registre de tots els comerços que hi havia a la ciutat durant aquesta dècada. Amb aquesta finalitat, Picas detalla que es tracta d’una exposició distribuïda en diferents locals comercials històrics de la ciutat, partint del Museu de Berga com a punt d’informació central.

L’itinerari de visita dels diferents locals de l’eix, s’iniciarà amb la visita a Cal Fàbregas (carrer Ciutat, 2), on s’hi podrà veure el context comercial als anys 60’s a Berga i el conjunt de botigues i establiments que el conformaven. A continuació, a Cal Piera (Placeta Ciutat, 1), els i les visitants podran contribuir a participar i documentar l’exposició fotogràfica d’alguns instants d’aquells anys des de la plaça Sant Joan fins al capdamunt del carrer Buxadé. Després de veure al Museu una petita mostra d’altres establiments fora de l’eix comercial de Berga, el recorregut seguirà per l’antic carrer de les Canals fins a Cal Jepes (carrer Buxadé, 6), i a la ‘Pensión Bergadana’ es podrà fer una parada destinada a recordar alguns testimonis d’aquella vida comercial. Per anar acabant, la penúltima parada es farà a la Merceria (carrer Buxadé,10), on es podrà veure una petita mostra d’alguns negocis i productes d’aquells anys. Finalment, el recorregut acabarà al Forn de Sant Roc (carrer Buxadé, 26), amb la intenció de traslladar els i les visitants al comerç d’anys enrere.

‘Obert als 60’s’ obrirà les portes aquest divendres 8 de març a les 8 del vespre, a Cal Fàbregas (carrer Ciutat, 2), dia en què es farà una petita visita pels diferents establiments. A banda dels caps de setmana que estarà oberta l’exposició, també es podran concertar visites guiades a través del Museu Comarcal de Berga.

Darrera modificació elDilluns, 23 Desembre 2013 13:11
Turisme de Berga

Oficina de Turisme de Berga - Carrer dels Àngels núm. 7 - 08600 Berga
Telf. 93 821 13 84

Lloc Web: www.turismeberga.cat

Identificar-se