Catalan English French Spanish

Google Translator

De Gósol al Pedraforca pel coll del Verdet

  • Temàtica: Natura, Esport
  • Dificultat caminant: Difícil
  • Distància: 11,15 km
  • Durada caminant: 5h 30min
  • Senyalització:
  • Població de sortida: Gósol
  • Font: Palau Robert - ACNA, S.L.

El massís del Pedraforca, inclòs dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró, és un dels paisatges d'alta muntanya més emblemàtics i singulars de tota la geografia catalana. L'itinerari ascendeix al seu punt més elevat, el Pollegó Superior, des d'on es gaudeixen d'extenses vistes de la contrada i les serres que l'envolten. Durant el recorregut, molt boscós a les parts més baixes i aeri i nu a mesura que es guanya alçada, es poden veure isards, força nombrosos en aquests paratges.

Per fer la ruta, es requereix estar en bona forma física, tenir bon sentit de l'orientació i ser especialment curós en el tram pel roquissar comprès entre el coll del Verdet i l'enforcadura del Pedraforca. Tret del trajecte entre aquests dos darrers punts, en què unes marques de pintura groga indicaran els passos més adients per avançar, el PR C-123 ens acompanyarà tot l'itinerari.

Informació de ruta

Altitud màx. 1417.62 m Velocitat màxima 0 m/s
Altitud mín. 2503.23 m Velocitat mitjana 0 m/s
Desnivell acumulat pujant 1177.76 m Distància total 11130 m
Desnivell acumulat baixant 1177.55 m Temps total 0h 00m 00s
Punts de seguiment 1809

Els valors no disponibles a l'arxiu es mostraran com a 0.

Descarregar ruta

google.maps.MapTypeId.TERRAIN 1 1 1 1 1 1 2 #0000FF Distància Elevació Velocitat Ritme cardíac Distància: {0} {2} Elevació: {1} Distància: {0} {2} Velocitat: {1} Distància: {0} {2} Ritme cardíac: {1}

Descripció

Per accedir al punt de partida, cal sortir de Berga per l'autovia C-16 (Eix del Llobregat) en direcció N cap al túnel del Cadí i, just després del túnel del Castell de Guardiola, trencar a l'esquerra per la carretera B-400 fins a Gósol, on s'estaciona el cotxe.

0,00 km (1428 m). Es parteix de la plaça Major de Gósol pel carrer Picasso (NE), s'accedeix per l'esquerra (NO) a la plaça del Dr. Pere Pons i, pel carrer Cerdanya, se surt de la població en direcció NO cap a Bagà (pal indicador). Se segueixen els senyals blancs i vermells del GR 150 i GR 107 i els blancs i grocs del PR C-123 i PR C-127. Es continua per una pista de terra i de seguida es trenca a la dreta (N) per un sender que puja i s'endinsa pel serrat de la Muga. Més enllà, es desemboca a una altra pista (km 1,59, 1625 m), que es pren a la dreta (N) fins a l'àrea de lleure de Font Terrers -on es pot arribar en vehicle des de la carretera de Gósol a Josa de Cadí. S'agafa un caminoi de la dreta (NE) que passa pel costat de la font, d'una tanca i entra al bosc.

2,09 km (1632 m), 0 h 42 min. Torrent de la Coma dels Caners. Bifurcació: cal deixar els senders GR 150, GR 107 i PR C-127 i girar a mà dreta (E) pel PR C-123 per remuntar vora el torrent cap a Set Fonts i el Pedraforca (pal indicador). Es discorre per l'interior del bosc entre el serrat de la Portella, a l'esquerra (N), i el de la Guàrdia, a la dreta (S), sempre en pujada cap a llevant per la coma dels Caners. A mesura que es guanya alçada, es tenen grans vistes a ponent de la Roca del Millet, la vall de Josa, el Cadinell i el Cadí.

3,91 km (1967 m), 1 h 37 min. S'arriba a la collada del Teuler, un petit pla herbat enmig del boscam, i es tomba a la dreta per un corriol que flanqueja planerament cap al SO. Se surt del bosc i s'accedeix a una bifurcació davant d'un abeurador (km 4,33, 2014 m): es deixa a l'esquerra (E) un trencall que duu a la collada de les Ajagudes vorejant el Roc de Set Fonts i s'ascendeix a la dreta (O/NO) pel llom herbat. De seguida es tomba a migdia seguint uns pals de fusta amb les marques del PR. Un cop dalt del llom (km 4,63, 2075 m), cal desviar-se cap al SE -cercant les escadusseres indicacions- fins a la carena flanquejant pel prat Sobirà.

5,21 km (2200 m), 2 h 17 min. Es careneja cap al SE amb esplèndides vistes d'ambdós vessants. S'entra a un clarejat bosc de pi negre. Es passa l'avenc del Verdet o Forat de les Gralles (km 5,52, 2239 m) -de 27 m de fondària- que, pel fet d'estar al mateix camí, cal tenir cura de veure'l i evitar caure-hi. Es voreja el cantó occidental del Cap del Coll del Verdet i s'arriba al coll homònim.

5,98 km (2256 m), 2 h 32 min. Coll del Verdet. Cal deixar a l'esquerra (NE) el PR C-123, que davalla fins al refugi Lluís Estasen i el mirador del Gresolet, i tombar a la dreta per un corriol ben fressat i senyalitzat amb pintades grogues i fites que s'enlaira al S. A partir de la cota 2335 m, s'ha de grimpar amb força pel rocam de la carena: cal parar molt de compte de no relliscar. Es combina la dura ascensió per la cinglera, molt aèria i exposada, amb alguns trams de baixada. Així hi ha una successió de cims i colls pels quals passar: primer es puja al Cim nord, a 2432 m, per davallar tot seguit als 2406 m; es remunta després fins als 2458 m i es descendeix després; la ruta s'enfila de nou als 2475 m i baixa de nou per, finalment, coronar el Pollegó Superior del Pedraforca (2498 m), altura màxima del massís.

6,79 km (2506 m), 3 h 35 min. Cim del Pedraforca. Es gaudeix d'una amplíssima panoràmica de l'entorn amb la serra del Cadí i els pics cerdans al N, els rasos de Peguera, les serres d'Ensija, del Verd i el Port del Comte a migdia, els cingles de les Costasses, Gósol i la vall de Josa a l'O, i el proper cim del Calderer a l'E, darrere del qual s'estén el Pirineu més oriental (el Puigmal, el Canigó, el Comanegra...) i les serres prepirinenques del Catllaràs i del Picancel. És també espectacular la paret N del Pedraforca que es perllonga des del coll del Verdet fins al cim del Calderer i que és, juntament amb Montserrat, un dels llocs més emblemàtics de l'escalada a Catalunya. Es baixa cap al SE/S primer per les roques de la cresta i, als 40 m, es flanqueja sense dificultats per una canal que davalla fins a l'enforcadura.

7,13 km (2356 m), 3 h 50 min. Enforcadura. És el coll que separa els dos característics pics o pollegons del Pedraforca (forca és una eina del camp de dues puntes). Davant hi ha el Pollegó Inferior, que no és accessible des d'aquí tret que s'escali, encara que per l'altre vessant sí que es pot pujar a peu (excursió de dificultat alta). Es retroba el PR C-123, que cal seguir de nou descendint en direcció O cap a Gósol. S'arriba fins a unes agulles enmig de la vall. Aquí el PR C-123 comença a flanquejar pel vessant solell travessant el codolar i discorrent per sota dels contraforts rocosos del Pollegó Superior.

8,24 km (1973 m), 4 h 27 min. Es deixa un trencall a l'esquerra, s'entra al bosc i es flanqueja per la serra de la Tossa, la cresta arbrada que es té enfront i que baixa directament del Cim Nord. El camí, ben visible, davalla entre l'espès bosc per l'ondulada carena fins al pla de la Serra (km 8,97, 1870 m), des d'on, després de contemplar una magnífica panoràmica de la cara occidental de l'enforcadura i dels dos pollegons, cal descendir fent contínues i verticals ziga-zagues per l'obaga fins al torrent de l'Arrubinat.

9,63 km (1575 m), 5 h 07 min. Es creua el torrent i se segueix per l'altra banda fins a desembocar a una pista de terra, que s'agafa per l'esquerra (SO; km 9,71, 1566 m). Finalment, se surt a la carretera (km 10,88, 1419 m), que, per la dreta (NO), duu en pocs metres a la plaça Major de Gósol (km 11,15, 1428 m, 5 h 30 min), punt de sortida i final de l'itinerari.

Atenció:
Per fer aquest recorregut cal dur calçat d'alta muntanya, motxilla amb roba d'abric gruixuda, protecció per a la pluja, un mapa topogràfic, brúixola, menjar i aigua suficient. El piolet i els grampons seran necessaris si hi ha neu. No s'ha d'emprendre l'excursió sense haver pres aquestes precaucions ni sense la companyia d'un guia expert. Cal informar els guardes dels refugis sobre l'itinerari que es pensa recórrer. L'alta muntanya és un ecosistema especialment fràgil: no hi abandonem, doncs, deixalles de cap mena. Fem servir, per a això, els contenidors de la vall. Els usuaris d'aparells GPS poden descarregar-se el track des de la fitxa de la ruta.
Darrera modificació elDimecres, 08 Gener 2014 13:34

Identificar-se