Catalan English French Spanish

Google Translator

Ruta romànica: Berga, Avià, Obiols i Sant Quirze de Pedret

  • Temàtica: Natura, Cultural
  • Distància: 25 km
  • Durada aproximada: 5 hores
  • Població de sortida: Berga
  • Font: Palau Robert - ACNA, S.L.

El Berguedà encara posseeix restes del seu passat medieval. L'església de Sant Quirze de Pedret, joia del preromànic, n'és una bona mostra. Així doncs, aquest itinerari segueix la traça de les ermites romàniques més singulars de la comarca.

Informació de ruta

Altitud màx. 458 m Velocitat màxima 0 m/s
Altitud mín. 712 m Velocitat mitjana 0 m/s
Desnivell acumulat pujant 565 m Distància total 26020 m
Desnivell acumulat baixant 738 m Temps total 0h 00m 00s
Punts de seguiment 367

Els valors no disponibles a l'arxiu es mostraran com a 0.

Descarregar ruta

google.maps.MapTypeId.TERRAIN 1 1 1 1 1 1 2 #0000FF Distància Elevació Velocitat Ritme cardíac Distància: {0} {2} Elevació: {1} Distància: {0} {2} Velocitat: {1} Distància: {0} {2} Ritme cardíac: {1}

Primer cal visitar Berga i els seus monuments més representatius com l'església de Sant Joan, la capella de la Pietat, la font del Lledó i les restes del castell de Sant Ferran. S'han de contemplar també les magnífiques vistes que es tenen del santuari de Queralt, encimbellat a la serra homònima.

Tot seguit, s'ha d'anar a Avià prenent a ponent la carretera de Solsona, la C-26. El més conegut d'Aviàés el seu concurs de pessebres en miniatura per Nadal i la Festa del Segar i el Batre (que se celebra cada segon diumenge de juliol). Cal visitar-hi l'església de Sant Martí i, 1 km al SE del nucli, la bonica església romànica de Santa Maria, amb un campanar d'espadanya. A dins del temple, del s. XII, hi ha una reproducció del famós frontal d'Avià, consagrat a la Verge. L'original es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Després, cal agafar una petita carretera que duu a la Colonia Rosal (la BV-4135) per girar, poc després, per un trencall a mà dreta que porta a l'estany artificial de Graugés, que fou construït l'any 1890 pels germans Rosala fi i efecte de transformar aquestes terres en conreus de regadiu.

A continuació, cal anar a llevant fins a l'Eix del Llobregat, la carretera C-16, que es pren a la dreta (S) fins a trencar, també per la dreta (O), per un desviament indicat que s'enfila fins a la cornisa de pedra on s'erigeix el temple preromànic de Sant Vicenç d'Obiols. Els seus orígens visigòtics, la seva curiosa estructura i la seva antigor fan que sigui un indret d'alt interès artístic i històric. A l'exterior de l'església, es poden trobar tombes de forma antropomòrfica tallades a la pedra. En una d'elles, es va trobar una moneda visigòtica del rei Egica, que va viure al s. VII.

La propera parada és Sant Quirze de Pedret. Per arribar-hi, cal reprendre la C-16, ara en sentit contrari (cap al N), i girar a l'esquerra més endavant per l'entrada de Berga centre. Als pocs metres, a la primera rotonda que es troba, es gira a la dreta (E) en direcció a Pedret (indicacions).

A l'església s'arriba travessant un bonic pont gòtic sobre el riu Llobregat. Llavors es troba el temple, de tres naus, la central coronada per un presbiteri quadrat i les laterals, amb absis de planta de ferradura i arcs que es recolzen sobre columnes de fust monolític. La portalada està adornada per dos arcs de mig punt en degradació, amb una arquivolta que fa de cornisa. Sant Quirze de Pedret no només és conegut per la seva bellesa arquitectònica, sinó també pels seus dos importants conjunts pictòrics. L'un, el de l'absis central, representa l'Apocalipsi i es conserva al Museu Diocesà de Solsona. L'altre, el de les absidides, representa la paràbola de les verges prudents i les poc assenyades i està guardat al MNAC.
 

Atenció:
Es recomana dur un mapa actualitzat de carreteres.
Darrera modificació elDimecres, 08 Gener 2014 15:48

Identificar-se