Catalan English French Spanish

Google Translator

Museus i arquitectura industrial

  • Temàtica: Cultural, Familiar
  • Distància: 122 km
  • Durada aproximada: 24 hores
  • Senyalització:
  • Població de sortida: Cal Vidal, Puig-Reig
  • Font: Palau Robert - ACNA, S.L.

Recorregut pel passat industrial Berguedà de principis del s. XX que visita la Colònia Vidal, els centres d'interpretació de l'Església de la Colònia Pons i el de les Colònies del Llobregat (Torre de l'Amo de Viladomiu Nou), el Museu de les Mines de Cercs i l'antiga fàbrica de ciment de la Companyia Asland.

Informació de ruta

Altitud màx. 377 m Velocitat màxima 0 m/s
Altitud mín. 1399 m Velocitat mitjana 0 m/s
Desnivell acumulat pujant 2903 m Distància total 65740 m
Desnivell acumulat baixant 1881 m Temps total 0h 00m 00s
Punts de seguiment 325

Els valors no disponibles a l'arxiu es mostraran com a 0.

Descarregar ruta

google.maps.MapTypeId.TERRAIN 1 1 1 1 1 1 2 #0000FF Distància Elevació Velocitat Ritme cardíac Distància: {0} {2} Elevació: {1} Distància: {0} {2} Velocitat: {1} Distància: {0} {2} Ritme cardíac: {1}

Descripció

Començarem la ruta a la Colònia Vidal on hi podrem reviure l'ambient i el treball d'un petit nucli industrial de principis del s. XX. Del conjunt de la fàbrica, es pot visitar la sala de la turbina, la nau dels telers i la màquina de vapor. De la colònia obrera, es visita un habitatge, l'escola, la biblioteca, el cinema, la peixateria, les dutxes i el safareig.

A poca distància carretera amunt, cal desviar-se a llevant per visitar el Centre d'Interpretació de l'Església de la Colònia Pons, que té per objectiu mostrar el paper que va tenir l'Església en el desenvolupament de les colònies industrials catalanes. Més enllà, a Viladomiu Nou, a la Torre de l'Amo, es troba el també interessant Centre d'Interpretació de les Colònies Tèxtils del Llobregat, dedicat a explicar una part de la història i del patrimoni de les colònies tèxtils de l'Alt Llobregat construïdes entre Berga i Balsareny fa més d'un segle.

Per la mateixa autovia C-16, arribarem a Cercs, a la part alta del riu Llobregat, on apareix una extensa conca minera. La visita al Museu de les Mines de Cercs, a la Colònia de Sant Corneli (s'hi arriba prenent a ponent la BV-4025), permet conèixer la història de 150 anys d'explotació minera al Berguedà, els usos i les aplicacions del carbó i com era la vida a l'entorn de les mines. Un tren miner porta a l'interior d'una galeria. Un audiovisual i la visita al museu, que inclou veure les dutxes i un pis de miner, fan reviure l'ambient d'aquest ofici.

Per acabar la ruta, continuarem per la C-16 cap al N, arribarem a Guardiola de Berguedà i, seguint ara cap a llevant per la mateixa vall del Llobregat -primer per la B-402 fins a La Pobla de Lillet i després per la BV-4031 en direcció N-, anirem a Castellar de n'Hug. Dintre del terme municipal, aquesta darrera carretera ens durà a l'indret anomenat Clot del Moro, on hi ha l'antiga fàbrica de ciment pòrtland de la Companyia Asland. Va ser creada per Eusebi Güell i Bacigalupi (1901-1904), que va ser mecenes de Gaudí, i del projecte se n'encarregà Rafael Guastavino. És un edifici imposant format per naus cobertes amb volta de maó pla o volta catalana i construït en cascada aprofitant el desnivell del terreny. Va ser tancada l'any 1975, però actualment s'està reconstruint, amb finalitats turístiques, el carrilet que transportava el material i que recorria 11 km des de Guardiola de Berguedà fins al Clot del Moro passant per La Pobla de Lillet.
 

Atenció:
Es recomana dur un mapa actualitzat de carreteres.
Darrera modificació elDivendres, 20 Desembre 2013 16:01

Identificar-se