Catalan English French Spanish

Google Translator

Volta pels plans d'Anyella i de Rus passant per la font Ferri

  • Temàtica: Natura, Cultural
  • Dificultat caminant: Mitjana
  • Distància: 8,02 km
  • Durada caminant: 2h 15min
  • Senyalització: Parcialment
  • Font: Palau Robert - ACNA, S.L.

El pla d'Anyella era, anys enrere, el punt de trobada dels ramats d'ovelles de les terres baixes del Ripollès , del Lluçanès i d'Osona . Aquests ramats pasturaven durant els mesos d'estiu per aquestes muntanyes de formes arrodonides. En aquesta excursió es gaudeix dels paisatges herbats d'aquestes carenes i esplanades verdoses. Durant el recorregut, es veuen construccions de pedra seca com barraques i recers, així com ramats, els d'ovelles no tan abundants com abans. L'itinerari s'endinsa també pel Parc Natural del Cadí-Moixeró .

Informació de ruta

Altitud màx. 1757.24 m Velocitat màxima 0 m/s
Altitud mín. 2065.52 m Velocitat mitjana 0 m/s
Desnivell acumulat pujant 447.06 m Distància total 8010 m
Desnivell acumulat baixant 446.01 m Temps total 0h 00m 00s
Punts de seguiment 1027

Els valors no disponibles a l'arxiu es mostraran com a 0.

Descarregar ruta

google.maps.MapTypeId.TERRAIN 1 1 1 1 1 1 2 #0000FF Distància Elevació Velocitat Ritme cardíac Distància: {0} {2} Elevació: {1} Distància: {0} {2} Velocitat: {1} Distància: {0} {2} Ritme cardíac: {1}

Descripció

El punt de partida és el coll de la Creueta (1924 m), on hi ha un bon lloc per deixar el cotxe (km 0,00, 1940 m). S'hi arriba per la carretera BV-4031 des de Castellar de n'Hug o bé des de la Molina o la collada de Toses per la GI-400. Es travessa la carretera (N) i un filat i es passa per un pla herbat mentre es va guanyant alçada en direcció NE.

S'ha d'anar cap a un recer (una paret de pedra seca) i es remunta per un corriol que puja lleugerament en diagonal entre mates de ginebró i pinets. Es deixa una elevació a l'esquerra i es passa per una esplanada. Es deixa enrere una clotada i se segueix per la vora d'un altre recer. La ruta discorre per un llom herbat i deixa una petita cinglera a mà esquerra. Es continua en paral·lel a un filat que passa per la vora de dos recers.

1,42 km (2065 m), 0 h 25 min. Finalment, es corona el turó de la Creueta. Es tracta d'un petit cim herbat des d'on es domina una gran extensió de carenes herbades amb la pleta Roja, el Puigllançada i la Tosa al davant. Cal desfer el camí de pujada fins a la torrentera de Font Pigot , que se seguirà fins a la cota 1830 m, a partir de la qual cal desviar-se a mà esquerra (és un camí marcat en l'herbei). S'ha de seguir en direcció O tot mantenint la cota altitudinal i passant pel costat de diversos abeuradors.

Es creuen els pendents de la Cort dels Porcs per anar-se aproximant al nivell de la carretera BV-4031, concretament a un petit aparcament, a través d'un corriol que hi accedeix des d'uns abeuradors. Aquí hi ha la font Ferri (molts cops sense aigua).

S'avancen uns metres per l'asfalt cap a la dreta (SO) fins on la carretera fa una corba pronunciada (km 4,34, 1760 m, 1 h 10 min). Des d'aquí se segueix pel fons de la vall, que puja en direcció SO, per un corriol que s'enlaira per sobre de la carretera i va entrant en una clotada (hi ha diferents viaranys fets per ramats) sempre amb tendència cap a migdia.

S'arriba a un cap de serrat que domina la clotada que es va seguint i a una altra que s'enllaça per l'esquerra tot creuant el coll de la Bassa ... (km 5,32, 1924 m, 1 h 40 min). Des d'aquest punt, s'albiren ja les comarques del Ripollès ... i del Berguedà i es baixa cap a la pleta de Rus (S), on es troben unes construccions ramaderes i una pista (camí del coll de la Creueta al pla de Rus), que se segueix cap a l'esquerra (E) en lleugera pujada.

Més endavant, es troba una altra barraca a l'esquerra. La pista continua planejant i pujant suaument. Es tenen bones vistes del vessant del Berguedà (Bagà, els Rasos de Peguera, la serra d'Ensija i el Cadí ). Es passa una repoblació forestal poc reeixida tot discorrent pel vessant meridional del cim de Pla Baguet. Davant del característic cim del tossal d'Orriols, es deixa una pista que baixa a la dreta (km 7,45, 1922 m, 2 h).

Seguint la pista, s'accedeix als peus d'un petit turó on el camí fa un gir de 180º: aquí es pot decidir continuar per la pista fins a tornar al coll de la Creueta contornejant el turó pel vessant S o remuntar fins a aquest petit turó per gaudir d'unes vistes immillorables de bona part del recorregut per, just després, davallar de manera evident cap al coll de la Creueta (km 8,02, 1924 m, 2 h 15 min), punt de sortida i final de la ruta.

Atenció:
Per fer aquest recorregut cal dur calçat d'alta muntanya, motxilla amb roba d'abric gruixuda, protecció per a la pluja, un mapa topogràfic, brúixola, menjar i aigua suficient.
El piolet i els grampons seran necessaris si hi ha neu.
No s'ha d'emprendre l'excursió sense haver pres aquestes precaucions ni sense la companyia d'un guia expert.
Cal informar els guardes dels refugis sobre l'itinerari que es pensa recórrer.
L'alta muntanya és un ecosistema especialment fràgil: no hi abandonem, doncs, deixalles de cap mena. Fem servir, per a això, els contenidors de la vall.
Els usuaris d'aparells GPS poden descarregar-se els tracks i els Way Points des de la fitxa de la ruta.
Darrera modificació elDimecres, 29 Gener 2014 16:42

Identificar-se